• image
  • image
  • image
  • image
  • image
  • image
  • image

Határtalanul kirándulás (HAT-18-01-0461)

Ideje: 2019.05.06. - 2019.05.10.


hatlogo

Az előkészítő órán megismerkedtek a tanulók a kirándulás útvonalával, annak állomásaival. Az előzetesen kiadott feladatok alapján bemutatták a Felvidék földrajzi sajátosságait, a domborzatot (Csallóköztől a Magas-Tátráig), a növény és állatvilágot. Internet segítségével felvillantották a nevezetességeket. Szó esett a felvidéki magyarság történelméről, híres személyiségeiről, meghatározó eseményeiről. A tanulók röviden bemutatták a látnivalókat.

A kirándulás alkalmával Bősön megnézték a diákok a vízi erőművet, előadást hallgattak meg az építéséről. Pozsonyban egy félnapos sétán ismerkedtek meg a főváros nevezetességeivel. Az első két nap szállása Alsóbodokon volt.

Második napon Bajmócra utaztak, ahol a bajmóci Mátyás vár és a mellette található állatkert megtekintése volt a program. Este találkozó az alsóbodoki iskolásokkal, gróf Eszterházy sírjának megtekintése.

Harmadik napon Besztercebánya történelmi belvárosának megismerése után a Magas-Tátra csúcsai mellett utaztunk. A zdiari lombkorona ösvényről páratlan kilátás nyílt a tátrai csúcsokra és Lengyelország szomszédos területeire. A következő két nap szállása Káposztafalván volt, a Szlovák Paradicsom kapujában. Sajnos az időjárás nem tette lehetővé a túrázást a Hernád áttörésen.

Negyedik napon a Szepességgel ismerkedtek tanulóink. Szepesváralján, a szepesi várban sétáltak, Szepesszombat csodálatos templomát is megnézték. A tátralomnici Természeti Múzeum gyönyörűen bemutatta a Tátra élővilágát, népcsoportjait, a tátrai emberek szokásait, viseletét, munkaeszközeit. Késmárkon leróttuk tiszteletünket Thököly Imre sírjánál és megnéztük a Fatemplomot. Lőcse belvárosában sétálva felidéztük a lőcsei fehér asszony történetét.

Ötödik napon hazafelé megálltunk Betlér kastélyánál, ahol megtekinthettük a kastélyt és sétálhattunk a parkban. Az utolsó állomás a csallóközi Gúta volt, ahol az úszó vízi malom működéséről kaptunk tájékoztatást.

Az értékelő órán a részt vevő diákok fotók segítségével bemutatták a többi felső tagozatosnak, merre jártak, milyen nevezetességeket tekintettek meg. Beszéltek a látott történelmi nevezetességekről, természeti szépségekről, az emberekről, akikkel találkoztak. Meséltek az alsóbodoki iskolásokról, a focimeccsről. Természetesen volt szó a humoros esetekről, az éjszakai játékokról is.

 

Előkészítő Óra

1. Nap

2. Nap

3. Nap

4. Nap

5. Nap

Értékelő Óra